Estudis espanyols al LFB

ESTUDIS ESPANYOLS I CATALANS AL LFB

Segons la legislació espanyola, el Lycée Français de Barcelone (LFB) és un centre estranger que acull estudiants espanyols, francesos o d’altres països, que poden incorporar-se al sistema educatiu espanyol en qualsevol moment de la seva escolarització o en finalitzar-la. Per aquesta raó, el LFB, seguint els programes previstos pels acords culturals franco-espanyols, imparteix classes sobre la cultura del país i la regió, així com de llengua espanyola i catalana, aquesta última sent l’altra llengua oficial de la Comunitat Autònoma.

 

Aquestes ensenyances s’imparteixen en tots els nivells, des de la Maternelle fins a la Terminale, per professors espanyols amb titulacions espanyoles, cosa que permet al nostre alumnat un millor domini de totes dues llengües.

 

A més, aquests estudis espanyols els permeten obtenir els títols de Graduat en ESO, al final de la Seconde, i el títol de Batxiller, després d’obtenir el Baccalauréat.

Ensenyaments per nivells

 

École Maternelle

L’ensenyament del castellà i del català està integrat a l’aprenentatge amb una durada de 3 o 4 hores setmanals segons el nivell, i és impartit per professors espanyols, amb titulacions espanyoles, que treballen en estreta col·laboració amb els docents de les classes.

 

École Élémentaire

L’ensenyament del castellà i del català està integrat a l’aprenentatge amb una durada de 4 hores setmanals.
A cada nivell del Cicle 3, el professor tracta en castellà certs temes d’Història i Geografia d’Espanya que corresponen als continguts d’Història i Geografia treballats en francès pels docents de les classes.

 

El Collège

L’ensenyament de Llengua i Literatura espanyola està integrat a l’aprenentatge del centre amb una dedicació de 3 hores setmanals, igual que l’ensenyament de Llengua i Literatura catalana, també amb una dedicació de 3 hores setmanals. Aquestes ensenyances de castellà i català van molt més enllà dels continguts d’una LVA o LVB a França. Segueixen els programes oficials espanyols i són impartits per professors espanyols amb titulacions espanyoles, cosa que permet al nostre alumnat una millor competència en la llengua i la validació dels seus estudis dins del sistema espanyol. No obstant això, harmonitzem la metodologia, les pràctiques i els continguts amb els professors de francès.

 

L’ensenyament d’Història i Geografia al Collège segueix els anomenats programes “integrats”: els programes oficials francesos, completats amb certs continguts d’Història i Geografia d’Espanya. Aquesta matèria és impartida per professors francesos, en llengua francesa, i per professors espanyols, en llengua espanyola, amb una dedicació de 2 hores setmanals en cada idioma (fent un total de 4 hores per setmana per a aquesta assignatura). Tots dos professors harmonitzen el seu treball i l’avaluació de l’alumne es realitza de forma conjunta.

 

Es pot obtenir la menció «internacional» al Brevet en finalitzar la 3ème si també es realitzen certes proves en castellà.

 

El Lycée

A 2nde s’ofereixen les mateixes assignatures de castellà i català que a l’etapa de Collège.

 

A 1ère i Terminale, els ensenyaments de castellà i català van molt més enllà dels continguts habituals d’una LVA o LVB a França. Segueixen els programes oficials espanyols i són impartits per professors espanyols amb titulacions espanyoles, cosa que permet als nostres alumnes una millor competència lingüística i la validació dels seus estudis dins del sistema educatiu espanyol. No obstant això, harmonitzem la metodologia, les pràctiques i els continguts amb els professors de Lletres.L’estudi del castellà i del català també pot escollir-se com a opció per al Baccalauréat (LVA, LVB o LVC).

 

Altres assignatures possibles en castellà són: Geografia i Història, Coneixement del món, i LLCE/R Espanyol.
Altres assignatures possibles en català són: Història de l’Art i LLCE/R Català.

Accés i admissió a les universitats espanyoles

Els estudiants de països de la Unió Europea i centres estrangers a Espanya, independentment de la seva nacionalitat, poden accedir a les universitats espanyoles si posseeixen el títol requerit per accedir a les universitats en el país del sistema escolar seguit. Els nostres alumnes estan, per tant, exempts de presentar-se a les proves de la «Fase obligatòria de la Selectivitat/PAU» des del moment en què obtenen el seu Baccalauréat. A més, tenen l’oportunitat de presentar matèries relacionades amb els estudis superiors que desitgen seguir per obtenir punts addicionals que completaran la seva nota d’accés («Fase voluntària de la Selectivitat/PAU»). La nota final els permetrà l’admissió a universitats específiques.

Proves de Competències Específiques (PCE)

Per tal de preparar millor els nostres alumnes de Terminale per als estudis superiors espanyols, el LFB ofereix diverses disciplines optatives per a la «Fase voluntària de la Selectivitat/PAU» de la manera següent:

  • 2 hores per setmana per a cada disciplina.
  • Classes impartides en castellà per professors del LFB.
  • Lliçons integrades a l’horari dels alumnes de Terminale, els dimarts i dimecres a la tarda.
  • Classes incompatibles amb els horaris del BFI.
  • Aquestes ensenyances també poden ser una forma interessant d’enriquir i donar valor afegit a l’expedient acadèmic.
    Entre els mòduls que s’imparteixen en castellà al LFB es troben: Matemàtiques aplicades a les ciències socials, Matemàtiques II (de tipus científic o d’enginyeria), Física, Química, Biologia, Empresa i disseny de model de negoci (Economia), Història de l’Art i Geografia (d’Espanya).

 

(Per a més informació, feu clic a Orientation).